Visszakerestük, hogy hogy mi az az ital, amiből az elmúlt években a legtöbbet rendeltetek az I Love Pécs kávézóban. Így derült ki, hogy a legnépszerűbb a cappuccino, ami torony magasan vezet a kávék között, vagyis baristáink legtöbbet ezzel az itallal foglalkoznak. Ezt szó szerint kell érteni, mivel az I Love Pécs kávézóban nemcsak az ízekre, hanem a külsőre is sokat adunk. Nem készül el úgy nálunk cappuccino, hogy ne lenne rajta egy szív vagy egy virág minta.
Ez Olaszországban nem így van, ott nem kap ekkora hangsúlyt az úgynevezett latte art, vagyis a tejhabbal való művészkedés, ha ott cappuccinot kérsz, akkor a legtöbb helyen kapsz egy presszót nagy csészében, amibe belelöttyentik a tejhabot.
Akkor honnan ered a Cappuccino?
A 17-dik század végén a bécsi kávéházakban már nagyon népszerű volt egy kávéital, aminek az volt a különlegessége, hogy nem fekete volt – mint a legtöbb kávé akkoriban -, hanem a kapucinus szerzetesek palástjához hasonlóan barna színű. Ezért kaphatta az ital a “Kapuziner Kaffee” nevet, ami magyarul: Kapucinus kávé.
A fennmaradt recept szerint: a lefőzött kávét cukorral, fűszerekkel és tejszínnel összekeverik, majd elkevernek benne egy tojást. A korabeli fotók azt mutatják, hogy az olasz kávézókban a cappuccinót „bécsi” stílusban szolgálták fel, vagyis tejszínhabbal és fahéjjal vagy csokoládéreszelékkel tálalták.
Egy magyar találmány is kellett hozzá
A kávé fővárosa vagyis, ahogy az olaszok mondják az eszpresszó fővárosa Trieszt. Ide érkezett meg Bécsből a kapuziner, amiből végül a cappuccino lett. Ma itt zajlik a legnagyobb kávézó élet, nem véletlenül, hiszen a trieszti kikötőbe érkezik a legtöbb kávészállítmány a világ minden tájáról és itt vannak a nagy olasz kávémárkák pörkölői is.
Az első világháború után ide érkezett Szegedről Illy Ferenc is, akiből Francesco Illy lett. 1933-ban Illy megalapította az Illy Caffèt, majd 1935-ben megalkotta világ első automata eszpresszó kávégépét, amely egy forró gőzzel működő kávéfőző volt. Ez a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető. Itt kezdődött a ma ismert cappuccino története, ami a második világháború után terjedt el igazán, már a mai formájában.
Magyarországon valamikor a 80-as években érkezett meg a cappuccino, de csak lassan a 90-es években kezdett elterjedni, amikor a rendszerváltás után megjelenhettek az olasz kávéforgalmazó cégek az országban.
Pécsen az első igazi olasz cappuccino a kilencvenes évek közepén jelent meg, amikor 1996-ban a Király utcában megnyílt a Vasváry-kávéház, ahol már olyan cappuccino készült, mint Olaszországban.