A jó kenyér hiánya vette rá, hogy sütni kezdjen. Nála a kenyér és a péksütemény csak lisztből, vízből, sóból és kovászból áll. Kovács Emese a banki bársonyszéket cserélte le saját pékségre. Ő készíti az I Love Pécs kávézó bageleit, melyekből remek szendvicseink készülnek.
Kovács Emese a Búza téri termelői piacról lehet ismerős, szombatonként ott találkozhattunk vele, kenyereivel és péksüteményeivel. Nem készült péknek, közgazdászként dolgozott a bankszférában. nyolc éve saját magának kezdett kenyeret sütni, mert elégedetlen volt a kínálattal. 2019-ben úgy döntött, eljött az idő, hogy másokkal is megossza tudását.
„Nagyon kenyeres vagyok, sokat jártam pékségbe. Mindenhol azt a kenyeret kerestem, amit megboldogult édesanyám sütött. Kerestem, kutattam a jó kenyeret, ha nyílt egy új pékség én már ott voltam, de egyik sem volt kedvemre. Ezért elkezdtem magam sütni. Ebből szerelem lett, majd ennek a gyümölcse a Kovászálom, a saját pékségem.”
Először könyvekből, internetről szerezte be a tudást, majd rájött, ha komolyan szeretné csinálni, nem ártana tanulnia, ezért beiratkozott egy péktanfolyamra.
„Sok hasznos gyakorlati dolgot tanultam, ami sokban segített, hogy gördülékenyen süssek. A képzés önmagában nem lenne elég, mert ott nem tanítják a hagyományos kenyérsütést és a kovászt, hanem az élelmiszerkönyv alapján, élesztő felhasználásával készítik.”
Kovács Emese az egyik, azon kevés pécsi pékek közül, aki egyáltalán nem használ élesztőt és adalékanyagokat a péksüteményekhez, csak kizárólag kovászt!
Havonta nagyjából háromszáz kiló lisztet használ, elsősorban a mohácsi Garat malom és a Kukutyin műhely organikus lisztjeivel dolgozik.
Az I Love Pécs kávézóban két különböző bagelt rendelhettek, a füstöltsonkás cheddar sajtos, rukkolás és a pesztós, mozzarellas, szárított paradicsomos rukkolás változatot.
Gyere be hozzánk, és kóstold meg Emese bageleit!